Skip to content

kuchnia „The Roots”

Nasza kuchnia to serce koktajlbaru, gdzie pasja do gotowania spotyka się z najwyższą jakością składników. Oferujemy szeroki wybór przekąsek i dań głównych, które idealnie komponują się z naszymi autorskimi koktajlami. Każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszamy do odkrywania smaków, które zachwycą Twoje podniebienie!

The Roots - menu, ilustracja frytek
Michał Szcześniak - szef kuchni The Roots

Michał Szcześniak

Jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni młodego pokolenia. Swoją przygodę z gastronomią rozpoczął w prestiżowym hotelu bristol, następnie z sukcesem prowadził kuchnię w nowopowstającej warszawskiej restauracji Superiore. Swoje umiejętności rozwijał na licznych szkoleniach, u takich szefów kuchni jak Bruno Goussault, Anne Alvarado, czy profesora Harve This’a. Jako członek narodowej reprezentacji polski reprezentował nasz kraj na gastronomicznej olimpiadzie kulinarnej w Erfurcie oraz w pucharze świata w Luksemburgu, skąd powrócił w sumie z trzema brązowymi medalami.

W 2015 roku, jako zastępca szefa kuchni podjął wyzwanie współtworzenia nowatorskiej restauracji elixir w domu wódki, w oparciu o ideę food & vodka pairing. Po niespełna dwóch latach objął stanowisko szefa kuchni w domu wódki, a restauracja Elixir już raz siódmy z rzędu została wyróżniona w Michelin.

Zajrzyj do menu

The Roots to nie tylko cocktail bar, ale również unikalna w skali świata kolekcja historycznych eksponatów związanych ze sztuką barmańską.

Pierwsze wydania podręczników barmańskich w tym m.in. Oryginalne wydanie pierwszego podręcznika barmańskiego z 1862 roku „The Bartender’s guide” z własnoręcznym podpisem autora – legendarnego Jerrego Thomasa, antyczne shakery, coolery i jiggery, czy największa w Polsce kolekcja nie produkowanych już od lat wódek starka.

To tylko nieliczne z powodów, dla których warto przebyć setki czy tysiące kilometrów do tego jedynego w swoim rodzaju koktajlowego miejsca.